Sutra ističe rok za suvlasništvo u novoj aviokompaniji

Bez autora
Sep 29 2011

Rok za prijavu investitora na tender Vlade Srbije za zajedničko ulaganje u osnivanje nove aviokompanije (NewCo) ističe sutra u podne. U ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Srbije kažu da neće davati informacije o prijavama na tender do isteka roka za prijave. Uslov za učešće na tenderu, koji je raspisan 1. avgusta, jeste otkup tenderske dokumentacije po ceni od 10.000 evra. Na tenderu mogu da učestvuju aviokompanije, kao i finansijski investitori koji imaju najmanje pet odsto ulaganja u vazdušnom saobraćaju. Zainteresovane kompanije ili konzorcijumi moraju da dostave dokaz i da su u 2010. godini prevezli više od 1,5 miliona putnika i da im je konsolidovani bilans bio veći od 200 miliona evra. Prema ranijim najavama iz ministarstva za infrastrukturu i energetiku, strateški partner za osnivanje nove aviokompanije Srbiji trebalo bi da bude izabran do kraja godine. Planirano je da vrednovanje ponuda i pregovori budu u novembru i decembru, nakon čega će biti izabran strateški partner.

Sutra ističe rok za suvlasnistvo u novoj aviokompanijiRok za prijavu investitora na tender Vlade Srbije za zajedničko ulaganje u osnivanje nove aviokompanije (NewCo) ističe sutra u podne.

U ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Srbije kažu da neće davati informacije o prijavama na tender do isteka roka za prijave.

Uslov za učešće na tenderu, koji je raspisan 1. avgusta, jeste otkup tenderske dokumentacije po ceni od 10.000 evra. Na tenderu mogu da učestvuju aviokompanije, kao i finansijski investitori koji imaju najmanje pet odsto ulaganja u vazdušnom saobraćaju. Zainteresovane kompanije ili konzorcijumi moraju da dostave dokaz i da su u 2010. godini prevezli više od 1,5 miliona putnika i da im je konsolidovani bilans bio veći od 200 miliona evra.

Prema ranijim najavama iz ministarstva za infrastrukturu i energetiku, strateški partner za osnivanje nove aviokompanije Srbiji trebalo bi da bude izabran do kraja godine. Planirano je da vrednovanje ponuda i pregovori budu u novembru i decembru, nakon čega će biti izabran strateški partner. Do juna sledeće godine trebalo bi da bude osnovana nova kompanije, da se obavi prenos sredstava i regulišu obaveza Jat ervejza, kažu u ministarstvu.

Model osnivanja nove aviokompanije, početna veza sa Jat ervejzom, moguće opcije vlasničke strukture nove aviokompanije i njeno ime biće dogovoreni sa izabranim investitorom u okviru fleksibilnog pristupa, navelo je ministarstvo za infrastrukturu.

U programu kosultantske kuće Dilojt, koji je Vlada Srbije prihvatila 26. jula, navedeno je da je optimalni model da se nova aviokompanije osnuje kao zavisno društvo Jat ervejza (Airways), uz obavezni novčani ulog od 400.000 evra. Posle prenosa imovine i prava, vlasnički udeo Jat ervejza u novoj aviokompaniji trebalo bi da bude prenet na Vladu Srbije, a zatim da investitor dokapitalizuje novu aviokompaniju u dogovorenom iznosu.

Predviđeno je da nova aviokompanija bude operativna do kraja ove godine. Cilj je da ona bude konkurentna na evropskom tržištu i da omogući poslovanja zavisnih firmi i firmi povezanih sa Jat ervejzom.

Vlada Srbije je 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, nakon što su radna grupa za poslovnu konsolidaciju Jata i menadžment te kompanije procenili da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Na prvom tenderu za prodaju Jata, 2008. godine, kad je nuđeno na prodaju 51 odsto kapitala kompanije po ceni od 51 milion evra, nije stigla nijedna ponuda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik